INEC Recruitment: Current Affairs 2 - Everything You Should Know About Everything including Music, celebrities, and your mentors

Saturday, February 22, 2020

INEC Recruitment: Current Affairs 2

1. Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macauly

2. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

3. Who is the current president of Nigeria?

Answer: Muhammadu Buhari

4. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osibajo

5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

6. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

7. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil


8. What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

9. What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

10. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

11. What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

12. What is the capital of Nigeria Now?

Answer: Abuja

13. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Senator Ike Ekweremadu

14. What is the name of Nigerian senior national team in football?

Answer: Super Eagles

15. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

16. Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?

Answer: Grace Alele Williams

17. Who gave Nigeria her name:

Answer: Flora Shaw

18. Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

19. Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen


20. Who was the first woman to buy a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti


21. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

22. What is the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

23. When was Nigeria formed?

Answer: 1914

24. Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

25. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka

26. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?

Answer: Yakubu Dogara


27. What is the premier university in Nigeria?

Answer: University of Ibadan


28. Who is the minister for education in Nigeria?

Answer: Adamu Adamu


29. Who is the current chief justice of Nigeria?

Answer: Walter Onnogen.


30. When did Nigeria have her independent?

Answer: 1st October 1960

31. When Nigeria did become a republic?

Answer: 1st October 1963


32. When was the first military coup carried out in Nigeria?

Answer: 1966


33. How many local Government do we have in Nigeria?

Answer: 774


34. Who is the first Nigerian president?

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe


35. Who was Nigerian first executive president?

Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

36. Who was the Nigerian first prime minister?

Answer: Abubakar Tafawa Balewa

37. What is the largest continent in the world?

Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

38. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean



39. What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund




40. Who is the current Senate President in Nigeria?

Answer: Senator Bukola Saraki




41. Which country’s flag is called the Union Jack?

Answer: Great Britain




42. When did Nigeria became a Republic?

Answer: 1963


43. What is centenary?

Answer: 100 years

44. What is Nigeria?

Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

45. Who won the 2015 Nigerian presidential general election?

Answer: General Muhammadu

NEXT>>>>

No comments: